Smeddatabasen

SMED12 – 2021 års utgåva av smeddatabasen – Nu för både PC och Mac!

Smeddatabasen är hjärtat i verksamheten. I den samlas uppgifter om smeder och hur de är besläktade. Uppgifterna hämtas i första hand från kyrkböckerna och kompletteras med uppgifter från mantalslängder, hammartingsprotokoll och andra källor. Tålmodigt och systematiskt har vi gått igenom födda, vigda, döda och husförhörslängder i alla socknar där det fanns ett bruk och noterat alla smeder. Även andra smeder än brukssmeder har tagits med om yrket gått i arv i flera generationer. Uppgifterna har sedan pusslats ihop till familjer och släktträd.

Nu är den nya utgåvan av smeddatabasen klar, denna gång i två versioner, en för PC och en för Mac. Efterlängtat av många. Du kan köpa den i vår webbutik.

Förutom sedvanliga rättelser och kompletteringar har databasen utökats med   11 000 personer och innehåller nu drygt 330 000 personer. På USB-minnet finns förutom själva databaserna en tydlig handledning för nedladdning och start av respektive version samt information om hur man söker i dem.

Smeddatabasen publiceras med jämna mellanrum, tidigare i form av en DVD, Smedskivan men sedan 2014 på ett usb-minne. Arbetet med Smeddatabasen sköts av Örjan Hedenberg. Alla är välkomna att bidra med uppgifter till Smeddatabasen, kontakta Örjan Hedenberg på epost: databasen@smedforskning.se