Smeddatabasen

Smeddatabasen är hjärtat i verksamheten. I den samlas uppgifter om smeder och hur de är besläktade. Uppgifterna hämtas i första hand från kyrkböckerna och kompletteras med uppgifter från mantalslängder, hammartingsprotokoll och andra källor. Tålmodigt och systematiskt har vi gått igenom födda, vigda, döda och husförhörslängder i alla socknar där det fanns ett bruk och noterat alla smeder. Även andra smeder än brukssmeder har tagits med om yrket gått i arv i flera generationer. Uppgifterna har sedan pusslats ihop till familjer och släktträd.  FFS  fortsätter nu att lägga in ett  antal by- och gårdssmeder, framför allt från Östergötland och Skåne.

Smeddatabasen publiceras med jämna mellanrum, tidigare i form av en DVD, Smedskivan men sedan 2014 på ett usb-minne.

Arbetet med Smeddatabasen sköts av Örjan Hedenberg. Alla är välkomna att bidra med uppgifter till Smeddatabasen, kontakta Örjan Hedenberg, epost: databasen@smedforskning.se

Den senaste utgåvan av smeddatabasen hösten 2021, Smed12, är denna gång i två versioner, en för PC och en för Mac. Eftersom databasen är gjord i släktforskarprogrammet Holger medföljer en demoversion av detta. Usb-pinnen Smed12 kostar 300 kr för medlemmar i FFS och 350 kr för icke-medlemmar. Försändelseavgift tillkommer, inom Sverige 13 kr.

Den kan beställas genom att sätta in summan på föreningens plusgirokonto 84 28 21 – 1. Glöm inte att uppge namn, adress och vad  du vill ha.