Smeddatabasen

Smeddatabasen är hjärtat i verksamheten. I den samlas uppgifter om smeder och hur de är besläktade. Uppgifterna hämtas i första hand från kyrkböckerna och kompletteras med uppgifter från mantalslängder, hammartingsprotokoll och andra källor. Tålmodigt och systematiskt har vi gått igenom födda, vigda, döda och husförhörslängder i alla socknar där det fanns ett bruk och noterat alla smeder. Även andra smeder än brukssmeder har tagits med om yrket gått i arv i flera generationer. Uppgifterna har sedan pusslats ihop till familjer och släktträd. Vid den senaste publiceringen i augusti 2015 redovisade Smeddatabasen, i Smed9 drygt 282 000 personer.

Smeddatabasen publiceras med jämna mellanrum, tidigare i form av en DVD, Smedskivan men sedan 2014 på en usb-pinne. Arbetet med Smeddatabasen sköts av Örjan Hedenberg. Alla är välkomna att bidra med uppgifter till Smeddatabasen, kontakta Örjan Hedenberg, epost: orjan.hedenberg[at]telia.com

Smed9 för PC har ett nytt format 2015, och har publicerats på en usb-pinne. Smed9 består av en läsversion av databasen Smed. Eftersom databasen är gjord i släktforskarprogrammet Holger medföljer en demoversion av detta. Usb-pinnen Smed9 kostar 300 kr för medlemmar i FFS och 350 kr för icke-medlemmar. Försändelseavgift tillkommer, inom Sverige 10 kr.

Den kan beställas genom att sätta in summan på föreningens plusgirokonto 84 28 21 – 1. Glöm inte att uppge namn, adress och vad  du vill ha.