Smeddatabasen

Smeddatabasen är hjärtat i verksamheten. I den samlas uppgifter om smeder och hur de är besläktade. Uppgifterna hämtas i första hand från kyrkböckerna och kompletteras med uppgifter från mantalslängder, hammartingsprotokoll och andra källor. Tålmodigt och systematiskt har vi gått igenom födda, vigda, döda och husförhörslängder i alla socknar där det fanns ett bruk och noterat alla smeder. Även andra smeder än brukssmeder har tagits med om yrket gått i arv i flera generationer. Uppgifterna har sedan pusslats ihop till familjer och släktträd. Vid senaste publiceringen i augusti 2013 redovisade Smeddatabasen närmare 250 000 personer.

Smeddatabasen publiceras med jämna mellanrum i form av Smedskivan. Arbetet med Smeddatabasen sköts av Örjan Hedenberg. Alla är välkomna att bidra med uppgifter till Smeddatabasen, kontakta Örjan Hedenberg, epost: orjan.hedenberg[at]telia.com

Smedskivan är en html-version av Smeddatabasen och har publicerats i form av en DVD. Nytt för 2013 var att Smed8, den senaste versionen gavs ut i två alternativ, på en usb-pinne för PC och Mac samt på DVD avsedd för PC. Den utkom i augusti 2013 och innehåller närmare 250 000 personer.  Skivan/usb-pinnen kostar 300 kr för medlemmar i FFS och 350 kr för icke-medlemmar.

Den kan beställas genom att sätta in summan på föreningens plusgirokonto 84 28 21 – 1. Glöm inte att uppge namn, adress och vilken version du vill ha, usb-pinne eller DVD.