Släktforskningens dag – 15/1

13 januari, 2022

På lördag den 15 januari är det Släktforskningens dag 2022. Tema för året är ’släktplatser’.

För alla smedforskare kan det naturligtvis innebära det eller de bruk smedsläkten varit verksamma vid. Ibland flyttade smederna ofta. För gårdssmeder kan det vara den socken man bott i eller den större gård man arbetat vid.

2013 gav FFS ut en bok om bruk och smedjor i Västmanland. Det blev starten till en serie järnbruksböcker där bruk och smedjor beskrivs i ord och bild landskapsvis. Böckerna, totalt nio stycken, beskriver inte bara brukens historia och ägarförhållanden utan även vilka smeder som varit verksamma vid de olika bruken i ett tidigt skede. Därmed har FFS beskrivit ca 760 bruk täckt in samtliga landskap i Sverige. Läs gärna mer under fliken Publikationer.

Ta reda på mer om bygden genom att t ex studera äldre kartor. Lantmäteriet har en fantastisk skatt av historiska kartor som du kan hitta via Lantmäteriets historiska kartor.

Leta fotografier hos den lokala hembygdsföreningen eller gör en utflykt till något bruk under sommarhalvåret, eller det som finns kvar av släktens hem i dag.