Karmansbo bruk – Årets arbetslivsmuseum 2022

21 november, 2021

Hed sn, Karmansbo. Karmansbo bruk, Smedjan.

Karmansbo bruksmiljö har blivit årets arbetslivsmuseum 2022. Bruksmiljöföreningen är nöjda.

Att föra kunskaperna vidare om arbetet i den världsunika smedjan har lönat sig säger man.

Karmansbo hammarsmedja har anor från 1500-talet och var ett av de större stångjärnsbruken en gång i tiden. Smedjan sägs vara den enda i sitt slag, med ett fungerande vattenhjul och en mumblingshammare som är tung, 7,5 ton. Inför framtiden har bruksmiljöns förening sett till att sprida kunskapen till yngre förmågor i byn för att bevara smedjan.

Läs mer i FFS bok Järnbruk i Västmanland om Karmansbo bruk. Hammaren anlades troligen på 1580-talet, då under namnet Frülichhammaren. Det fanns antagligen hammarsmedjor i området innan, redan 1565 omnämns nämligen Gamlehammar. Från 1611 har hammaren blivit skattebefriad och namnet Karmansbo hammare etablerat. Vilka som ägde Karmansbo bruk under resten av 1600-talet är oklart, men en tid ägdes bruket av familjen Ribbing på Valsta i Odensvi socken. Först från 1690 är uppgifterna om ägarna säkra.
Följ utvecklingen av Karmansbo bruk under århundraden i boken. Några tidiga smeder vid Karmansbo var hammarsmedsmästaren Kristian Johansson Holst (1675-1741), hans son Kristian Holst (1710-1749) och mästersven Johan Syl (1782-1864).

Det finns många spännande uppgifter om smeder i föreningens smeddatabas. Den nya versionen Smed12 finns nu för både PC och Mac.

Bild: Karmansbo bruk, Digitaltmuseum