Sockensmed misshandlad till döds

14 januari, 2021

På medlemssidorna under  fliken ’Smeder inför rätta’ har FFS under 2020 publicerat flera avskrifter av domstolsprotokoll där smeder varit inblandade. Smeder gjorde ibland saker som inte var lagliga. Ofta rörde det sig om att man sålde lite järn vid sidan om.

Det hände också att smeder blev anklagade för annat eller råkade ut för våld som slutade mycket illa.

I början av mars 1780 blev sockensmeden i Arbrå misshandlad till döds. Rannsakningen inleddes redan nästa dag under det ordinarie vårtinget och rättegången fortsatte efter två dagar. En regementsfältskär utförde obduktionen av den ihjälslagna smeden. Hans långa obduktionsprotokoll blev en riktigt otäck läsning. Hur gick det?

Läs mer i decembernumret av medlemstidningen Smedforskaren eller på medlemssidorna under fliken Smeder inför rätta.