Dråpet i Benestad

30 oktober, 2018

I Benestad i Alvesta (som på den tiden kallades Aringsås) var Olof Jernberg bysmed. Född vid Rydö bruk i Halland 1812, son till smeden Lars Jernberg, han ursprungligen från Lungsund i Värmland, flyttade Olof hemifrån 1833 och slog sig ner som smed i Benestad.

En onsdag i mars 1845 på kvällen kommer Bengt, inneboende på undantaget på gården hem i rusigt tillstånd. Olof sade att han blivit orolig att det skulle hända något med elden, så han bultade på den låsta dörren till Bengts rum, men vägrades bli insläppt. Med hjälp av en krokig spik lyckades i alla fall Olof att ta sig in i rummet där Bengt låg. Dagen innan hade de två varit i slagsmål. Vad hände? Läs hela historien i senaste numret av medlemstidningen Smedforskaren nr 3.

Glöm inte att fortsätta vara medlem under 2019. Det kommer fler spännande berättelser då.