Årets släktforskardagar

7 september, 2018

På fredagskvällen innan öppnandet av årets Släktforskardagar den 1 september höll Sveriges Släktforskarförbund sin årliga riksstämma i Utvandrarnas hus i Växjö.

En av punkterna som skapade stor diskussion denna gång i den fullsatta salen var förbundets flerårsplan för budget som tagits fram, med minusresultat för flera kommande år. Resultatet blev att flerårsplanen liksom förbundsstyrelsens förslag om en höjning av medlemsavgiften för alla medlemsföreningar med fyra kronor, från 12 till 16 kronor per medlem gick igenom.

En positiv nyhet var att förbundet nyligen slutit avtal med Riksarkivet om att ge ut folkräkningarna för år 2000 och 2010.

På lördagen den 1 september invigde en stolt smålänning Släktforskardagarna i Växjö, Kultur- och Demokratiminister Alice Bah Kuhnke.

De besökare som sedan hade tid bjöds under dagarna på omväxlande program. Det mesta fungerade alldeles utmärkt för oss som höll till i de två mässhallarna, rymliga lokaler och dessutom ganska luftiga. FFS och Sällskapet Vallonättlingar delade monter även i år, ett praktiskt arrangemang för alla smedforskare, antingen man letar efter smeder med svenskt ursprung, invandrade tyska smeder eller vallonsmeder. En rad besökare var intresserade av inte bara järnbrukssmeder som är FFS’ fokus, men även gårdssmeder och bysmeder. Frågorna blev många. Basen för databasen, Örjan Hedenberg, fick svara på många olika frågor.

 

 

 

 

Den nya järnbruksboken, Järnbruk i Närke och Östergötland blev uppmärksammad. FFS verksamhet lockade flera nya medlemmar vilket är glädjande. Det rådde allmänt en mycket trevlig stämning.

Nästa år, 2019, är FFS på plats i Borås den 24-25 augusti. Temat för släktforskardagarna då är Kyrkans skatter. Även smeder har under seklerna bidrag till utsmyckningar i kyrkor. Hör av er till FFS under året om ni har något intressant att berätta!