Tolvfors järnbruk

26 juni, 2016

Tolfforsbruk_JernkontoretUnder 1600-talet grundades järnbruk på många ställen, som växte till små samhällen. Bergsmännen började få konkurrens.

En av dessa små samhällen var Tolvfors. Tolvfors bruk var ett av Gästriklands äldsta järnbruk, grundat 1644.

Brukspatronens ord var lag. Bland bruksägarna kan vi hitta Albrecht Behms arvingar, som för övrigt ägde flera bruk under slutet av 1600-talet i Gästrikland, bl.a. Axmar och Forsbacka. Andra bruksägare i Tolvfors var Mattias Brock under 1700-talet, också ägare till flera bruk runt om i landet, samt släkten Söderhielm under 1800-talet.

I nya numret av Smedforskaren, nr 2/2016, kan du läsa mer om hur Tolvfors samhälle såg ut med bruksgata och herrgård. Mer om Tolvfors bruks historia finns i FFS:s nya bok Järnbruk i Norrland som kommer ut lagom till Släktforskardagarna i Umeå i augusti.