Smedanor i Vem tror du att du är?

2 oktober, 2015

Centralschaktet_Gällivare1920Måndag 28 september avslutades TV-serien ”Vem tror du att du är?” med att seriens speakerröst, skådespelaren Leif André fick reda på sina anor. Där ingick gripande människoöden med bland annat ett par självmord.

På Leifs farmors sida finns smedanor. Där finns bland andra en av de första smederna som värvades till Meldersteins bruk i Norrbotten, Erik Johansson Saxholm (1701 – 1763). Leifs släktskap med honom går via dottern Katarina Saxholm (1734 – 1799), född vid Saxhammar i Söderbärke. Hon gifte sig 1766 i Råneå med manufaktursmeden Nils Jönsson Bäck (1737 – 1802), som alltså också hör till Leif Andrés smedanor. Av parets fyra söner blev tre smeder medan en var verksam som bälgmakare vid Melderstein.

Nils Jönsson Bäcks morfars far Per Andersson var den som omkring år 1695 upptäckte järnmalmsfyndigheten i Gällivare, varifrån bl.a. Meldersteins bruk fick sin malm.

I en artikel i kommande nummer av medlemstidningen Smedforskaren finns mer om Leif Andrés smedanor. För den intresserade finns också alla uppgifter om de aktuella smederna på Smed9, den senast utgivna versionen av Smeddatabasen.

 

Bild: Centralschaktet, malmberget, Gällivare 1920. Etsning av Ragnhild Nordensten. Jernkontorets bildbank.