Smedforskning – hur gör man?

18 december, 2014

Under hösten 2014 har FFS expert Ulf Berggren åkt runt i landet och hållit flera smedföredrag.

Ulf berättar:

”Efter en mjukstart i Stockholm i början av hösten blev det en liten turné med 4 föredrag på drygt en månad. I samtliga fall var det en kombination av presentation av FFS och att berätta om de viktigaste källorna för smedforskning, med exempel på vad man kan hitta om sina smeder.

Det började i Katrineholm den 29 oktober, med ett välbesökt föredrag med mycket frågor från publiken. En överraskande sak var att arrangemanget ledde till att jag själv fick nya anor, genom att en deltagare kunde berätta att en organiserad resa till Belgien tidigare i år (Sällskapet Vallonättlingar) lett till att min förfader plåtsmeden Serva Heros släkt kunnat spåras en generation längre tillbaka.” Uppgifterna kommer att finnas i nästa utgåva av databasen, Smed9 förstås, lovar FFS! Och vi är långt tillbaka, på1500-talets mitt.

”Under 5-6 november var det sedan dags för ett dubbelarrangemang. Först i Vänersborg på onsdagskvällen, sedan i Mellerud torsdag kväll. Ett föredrag var välbesökt, ett annat med betydligt färre åhörare. Turnén avslutades med ännu ett välbesökt arrangemang, den 2/12 i Fagersta. Åter var det också mycket frågor. Sammantaget gav turnén någon ny medlem, och en hel del försäljning. Populära var bland annat den färska Hammartingsskivan och i Fagersta FFS bok ”Järnbruk i Västmanland”.

Vi återkommer om FFS aktiviteter och smedkällor under 2015! Vill du att någon från FFS kommer och berättar om smedforskning, kontakta styrelsen!