Lasse-Maja – en stortjuv med smedanor

11 december, 2013

Smedforsk4_2013_LM

Lars Larsson Molin mer känd som Lasse-Maja har det skrivits mycket om. De flesta har nog hört talas om denne legendariske tjuv. Det finns många historier om honom, förutom de memoarer han själv skrev under 26 år på Marstrands fästning i början av 1800-talet.

Enligt legenden var han en gentlemannatjuv, som stal från de rika och gav åt de fattiga. Hans stöldturnéer ägde huvudsakligen rum i Bergslagen i Ramsbergs och Fellingsbros socknar, men han var också ända ner till Värnamo i söder. 1807 gjorde Lasse-Maja sin första storstöld, tillgreppet av brukskassan i Gammelbo i Ramsberg.

Vad många inte känner till är att Lasse-Maja hade smedanor. Han var född den 5 oktober 1785 i Djupadalen i Ramsbergs socken, son till en fattig skräddare. Farfar hette Olof Andersson och var mästersven i Ramshyttan. Farfars far och farfars farfar var hammarsmeder. På mödernet fanns en förmögen bergsmansssläkt. Hans moster var känd under namnet ’Gruvmor i Stråssa’.

Läs mer om Lasse-Maja, bergsmän och andra i medlemstidningen Smedforskaren nummer 4, det sista numret för i år. Bli medlem i FFS under 2014 genom att sätta in medlemsavgiften, 140 kr för boende i Sverige, på föreningens plusgiro 84 28 21-1.

Du hittar fler uppgifter om föreningen här på webben och massor av smeder på Smed8.