Ett intressant fynd

16 augusti, 2013

Uppropet om släkten Stake, som publicerades i juni i år, resulterade före i en sammanställning bl.a. från släktforskaren Olav Ålkärr.

Här fanns bland annat en intressant berättelse om Magnus Eriksson, gift med Maria Eriksdotter Stake. Mästersmedens Erik Stakes dotter Maria blev änka. Magnus blev mördad av en tjuv som gjort inbrott i Edsleskogs kyrka.

Natten till den 5 juli 1824 gjordes ett inbrott i Edsleskogs Prästgård. Bytet blev 80 lodarbetat silver, ett silverfickur med vidhängande nyckel och en flaska destillerat brännvin. Efter åtskilliga turer fram och tillbaka dömdes tjuven till döden, där åklagaren bl.a. lät läsa upp ett prästbevis över den mördade.

En berättelse passande för Smedsforskaren! Bli medlem och läs mer i FFS medlemstidning Smedsforskaren nr 2/2013.