Vem tror du att du är?

9 oktober, 2012

Mångsysslare Lasse (Lars Gunnar) Åberg, född 1940 i Hofors, var den första som i höstsäsongen 2012 av serien ”Vem tror du att du är?” fick en chans att veta mera om sin släkt.

Som smedsforskare förväntade vi oss att smedsläkten Åberg skulle få en ordentlig presentation, men tyvärr sprang man på hans fars sida snabbt förbi flera generationer smeder. På moderns sida nämndes enbart hennes bror Stig Helmer. Det var synd att man inte gick bakåt här. Därigenom missade man chansen att få fram eventuella kopplingar till andra smedsläkter. I Lasses fall kanske man skulle ha kunnat få ett svar på hans fråga om det fanns valloner i släkten.

Åbergs smeder och kolare
Lasses far Karl Gunnar (1913 –  1965) var son till klensmeden i Hofors bruk Martin Leonard Åberg ((1878 – 1953) och hans hustru Anna Hammarström (1881 – 1960). Martin Leonards far var hammarsmed på Sandviken, Högbo Per Erik Åberg (f 1843) och hans mor Klara Ulrika Berg (1846).

Farfarsfar till Lasse var mästersmeden Kristofer Persson Åberg (1812 – 1883), som först var verksam i Åmots bruk innan han flyttade till Johannisfors i Venjan. Farfarsmor hette Brita Eriksdotter (1816). Mästersmedens far var kolare och byvaktare i Ockelbo och hette Per Kristofersson (1781 – 1826). Modern hette Brita Persdotter (1779) och var Pers andra hustru. Sedan följer flera generationer kolare som alla hette Kristofer Kristofersson. Släkten härstammar på manssidan från skogsfinnar. Äldste kände stamfader hette Mats Matsson. I mantalslängden från 1693 kallas han finne. I tidigare mantalslängder kan man läsa att de kom från Finland. Det är belagt att de första skogsfinnarna kom till Ockelbo under 1500-talet. De kom sjövägen över Gävle.

Flera släkter Hammarström
Anna Hammarströms far var dagkarlen i Vikmanshyttan, Hedemora Karl Johan Hammarström (1857), gift med Anna Stina Sundberg (1851). Karl Johans föräldrar hette båda Hammarström, men var inte släkt. Fadern Johan Erik Hammarström föddes 1825 i Dalkarlshyttan, Linde och härstammade från släkten Hammarström i Skinnskatteberg. Här finns en obruten linje av hammarsmeder ända till mitten av 1600-talet, i de äldsta generationerna dock utan släktnamn.

Flera kolare
I Lasse Åbergs far Karl Gunnars släkt ingår många andra kolarsläkter. Några kända och förgrenade släkter är Imberg och Grufman, båda verksamma i Voxna, även om Grufman har sina rötter i Gruvriset i Norrbärke, varifrån namnet tagits. En intressant detalj är en tavla i Voxnas kyrka av föräldrarna till Karl Gunnars farfars mormors mormors mor Anna Persdotter Grufman (1734 – 1811). Tavlan är 2×1 meter och visar paret Grufman i nära naturlig storlek.

Andra smedsläkter
Andra ingående smedsläkter i antavlan är Berg och Källman. Klara Ulrika Berg, som var gift med Per Erik Åberg, var dotter till spiksmeden i Fredshammar i Orsa Per Berg (1807 – 1860) och hans hustru Klara Stina Källman (1814). Pers föräldrar var byggmästaren Anders Andersson Berg (1783) och hustrun Anna Persdotter Spännare (1783).

Klara Stinas föräldrar var spiksmeden i Fredshammar i Orsa Anders Källman (1789 – 1834) och Anna Sofia Tornberg (1794 – 1887). Anders föräldrar var mästersmeden i Fredshammar, Orsa Erik Johansson Källman (1764 – 1820) och Brita Jonsdotter (1768).

Anna Sofia föräldrar var hammarsmedsmästaren i Fredshammar, Orsa Olof Tornberg (1769 -1841) och Stina Imberg (1771 – 1838).

Olof Tornbergs far var spiksmedsmästaren i Voxna bruk, Voxna Tomas Olofsson (1737 – 1816) och gift med Anna Andersdotter Stenbom (1741 – 1798).

Bli medlem och läs hela artikeln i septembernumret av Smedforskaren, FFS medlemsblad. Den korta genomgången av Lasse Åbergs släkt visar att flera kända svenska smedsläkter finns representerade. Få tillgång till FFS smedsdatabas genom att köpa Smedskivan nr 7.

 

 

Text: Sonia Holz och Örjan Hedenberg- FFS

Källor: FFS Smedskiva nr 7, mantalslängder för Kopparbergs län, Maud Wedins doktorsavhandling om skogsfinnar i Skandinavien