Frågestunden som uteblev

25 augusti, 2020

Släktforskardagarna i Skövde som skulle ha ägt rum förra helgen 22-23 augusti, blev som bekant inställda, som så mycket annat detta år. Släktforskardagarna brukar locka många besökare till föreningens monter, både medlemmar och icke-medlemmar. Många har säkert saknat möjligheten att på plats i år titta på nyheter och ta chansen att ställa frågor till föreningar och företag.

FFS har på senare tid fått fler frågor via epost, där några av frågeställningarna rört föreningens databas och nuvarande version Smed11. Emellanåt dyker det också upp en fråga på Facebook. Så här kommer en liten uppdatering hur smeddatabasen är byggd och hur den fungerar.

Smeddatabasen skapades redan i slutet av 1990-talet, och har publicerats med jämna mellanrum, tidigare i form av en DVD, Smedskivan, men sedan 2014 på ett usb-minne. Anledningen till förändringen var att databasen vuxit i sådant omfång att CD/DVD inte hade tillräckligt stor kapacitet att lagra så stora datamängder (nu över 319 000 poster). Eftersom databasen är gjord i släktforskarprogrammet Holger medföljer en demoversion/läsversion som är gratis av programmet när databasen läggs på ett usb-minne. Någon fullversion av Holger behövs inte. En enkel instruktion finns med på usb-minnet hur man installerar läsversionen.

Det är svårt att se vitsen med html som de tidigare versionerna av smeddatabasen var skapade med. Där måste man söka i två steg, först välja del av alfabetet och sedan scrolla bland tusentals namn för att hitta det man är ute efter. Det har inget med Holger att göra. Då är det betydligt enklare att skriva in namnet och få upp endast personerna med detta namn, som det är numera, på Smed11.

Vissa släkter består av flera tusen personer. Då kan det vara bra att begränsa sökningen till dem som exempelvis bodde på en viss ort eller levde under en viss tidsperiod. Det är inte möjligt med en html-version.

Smed11 för PC har det nyare sökprogrammet där alla inmatningsfält är sökbara: förnamn, efternamn, födelsedatum, födelseort, dödsdatum, dödsort, dödsorsak och yrke. Det går dessutom att göra avancerade sökningar, exempelvis alla födda på en viss ort under ett visst decennium eller alla med ett visst släktnamn födda i en viss församling. Det går också att söka efter olika ord i den fritext som finns i personernas biografier. För utskrifter finns flera olika möjligheter till översikter både som skärmbild eller som fil för utskrift.

En frågeställare har efterlyst en gedcom-fil. Smeddatabasen måste vara skriv- och kopieringsskyddad. Det gör att FFS inte kan lämna ut bara en gedcom-fil.

Har du fler frågor, kontakta databasen@smedforskning.se