Smed10 klar!

16 augusti, 2017

Smed10 för PC är nu klar!
Den nya Smed10 innehåller över 300 000 personer. Bland nyheterna märks ett stort antal by- och gårdssmeder. Liksom föregående version är Smed10 gjord för PC, men en version för Mac planeras att utkomma under hösten.

Då smeddatabasen började byggas upp var fokus på smeder vid järnbruken före år 1800. Med tiden har gränserna vidgats. Nytt i Smed10 är att ett stort antal by- och gårdssmeder lagts in, framför allt från Östergötland och Skåne. Skåne har tidigare varit försummat, men som berättades i en artikel i Smedforskaren nr 4-2016 fanns där ett stort antal smedsläkter, som liksom brukssmederna tidigt använde släktnamn.

Smeddatabasen har getts ut vartannat år sedan 1999. Från en blygsam start med cirka 33 000 personer har den växt till över 305 000. I takt med att databasen vuxit har presentationsmedium och -form ändrats, från CD via DVD till dagens USB-minne och från en enkel html-version där endast namn, födelseplats och födelsedatum var sökbara till dagens fullständiga databas med ett stort antal sökmöjligheter.

I databasen är alla inmatningsfält sökbara: förnamn, efternamn, födelsedatum, födelseort, dödsdatum, dödsort, dödsorsak och yrke. Det går dessutom att göra avancerade sökningar, exempelvis alla födda på en viss ort under ett visst decennium eller alla med ett visst släktnamn födda i en viss församling.

Smed10 består av en läsversion av databasen Smed. Eftersom databasen är gjord i släktforskarprogrammet Holger medföljer en demoversion av detta. För alla som tidigare använt Holger eller HolgerDemo, exempelvis för Smed9, behöver ingen ominstallation av programmet göras, det är bara att öppna Smed10 enligt den instruktion som medföljer.

Smed10 presenteras på Släktforskardagarna i Halmstad 26-27 augusti. FFS finns i monter nr 175.

Beställ Smed10 genom att betala till FFSs plusgiro 842821-1, pris 300 kr för medlemmar och 350 kr för icke medlemmar. Försändelseavgift om 10 kr tillkommer inom Sverige. Glöm inte att uppge namn och adress.