Vem tror du att du är?

30 oktober, 2013

Johannisfors brukHöstens serie av ”Vem tror du att du är” i SVT går mot sitt slut. Näst sist i raden var Maud Adams, en f.d. Bondbrud i Hollywood med rötter i Luleå som i programmet den 28 oktober hittade sina rötter.

Som så många andra trodde hon att det fanns valloner i släkten. Så var det inte, men visst fanns det smeder! FFS Ulf Berggren berättade om invandrade tyska smeder från Sachsen på 1700-talet. Släkten har varit verksam i bl.a. Forsmark, Skinnskatteberg och Piteå, smednamnen Reisman, Vieweg och Flodström var några som nämndes. Naturligtvis har FFS kartlagt dem och många andra, finns i databasen Smed8 och i Svenska Smedsläkter, en serie tryckta häften.

Kom och leta efter dina rötter hos FFS på Arkivens Dag den 9 november kl 11-15 eller beställ Smed8 eller andra skrifter under fliken Publikationer.