Besök FFS på Arkivens Dag

9 oktober, 2013

FFS-handelnFöreningen har Öppet Hus lördag den 9 november kl 11-15. Boka in ett besök redan nu!

Årets tema är flora och fauna. FFS ryms förstås inom temat!

Järnbruken var relativt stora arbetsplatser på sin tid. För att skilja ut sig från alla Anders Persson och Johan Svensson började även svenska smeder ta sig släktnamn i slutet av 1600-talet. Kanske var de också inspirerade av sina invandrade kollegor.

Till en början hade namnen gärna anknytning till yrket och var liksom soldatnamnen ofta korta, Hammar, Spik, Syl och Brusk. Vid mitten av 1700-talet tillkom de naturinspirerade namn som är så vanliga i Sverige: Lindberg, Almgren, Sjöberg m.fl.

Exempel på smednamn som ryms inom årets tema är Ek, Grodd, Asp och Skog. Smedsläkterna Bagge, Fisk, Katt, Lake, Gris, Tupp, Svan och många fler har tillsammans hundratals identifierade personer i FFS databas. Asp, Broms, Palm, Utter, Örn och Ljung är några smedsläkter som publicerats i tryck under åren av FFS.

På Arkivens Dag visar vi Smed8, föreningens databas med närmare 250 000 personer, som finns att köpa både på DVD och usb-pinne i läcker förpackning. Välkommen att bläddra i nya boken Järnbruk i Västmanland och andra publikationer.

FFS har en rad extra erbjudanden denna dag! Svenska Smedsläkter Band I pris 40 kr och Band II pris 20 kr. CDn Svenska järnstämplar skaffar du för 20 kr.

Plats: Anderstorpsvägen 16 i Solna. Ta tunnelbanans blå linje 10 till Huvudsta Centrum och en kort promenad. Det finns även möjligheter att parkera.

Också Genealogiska Föreningen, GF har öppet i lokalerna samma dag.